Kaip pasverti daiktą be svarstyklių


Dažniausiai su svorių nustatymais mes susiduriame virtuvėje, kur tenka „iš akies‚ nustatyti ingredientų svorį. „įpilkite 250ml vandens, pridėkite 25 ml pieno, 5 g sviesto…“ ir iš tikrųjų – specialias svarstykles turi ne daugelis, o kai gamini pagal naują receptą, svarbu nenukrypti nuo proporcijų ir nesugadinti patiekalo.

1

Tokiu atveju galima išmokti produktų svorį nustatyti išmatuojant jo tūrį. Tereikia po ranka turėti arbatinį šaukštelį, valgomąjį šaukštą, standartinę stiklinę.

Vienas arbatinis šaukštelis:

  • Cukraus – 10 g,
  • Druskos – 10 g,
  • Vandens – 10 g,
  • Acto – 5 g,
  • Bet kokio augalinio aliejaus – 3g,
  • Skystų taukų – 5 g,
  • Pieno – 5 g,
  • Miltų – 5 g,
  • Ryžių – 3 g,
  • Manų – 4 g,
  • Malti riešutai – 2 g,
  • Cukraus pudra – 3 g,
  • Citrinos rūgštis – 3 g.
Kiek
Kiek kas sveria

Vienas valgomasis šaukštas:

  • Cukraus – 25 g,
  • Druskos – 30 g,
  • Vandens – 18 g,
  • Acto – 15 g,
  • Bet kokio augalinio aliejaus – 8 g
  • Skysti taukai – 20 g,
  • Pieno – 20 g,
  • Miltų – 15 g,
  • Ryžių – 20 g,
  • Manų – 20 g,
  • Maltų riešutų – 12 g,
  • Cukraus pudros – 18 g,
  • Citrinos rūgšties – 12 g,

Viena stiklinė:

  • Cukraus – 200 g,
  • Druskos – 150 g,
  • Vandens – 200 g,
  • Acto – 200 g,
  • Bet kokio augalinio aliejaus – 230 g,
  • Skystų taukų – 245 g,
  • Pieno – 250 g,
  • Miltų – 150 g,
  • Ryžių – 210 g,
  • Manų – 200 g,
  • Maltų riešutų – 140 g,
  • Cukraus pudros – 200 g.
2

Taip pat verta žinoti, kiek ko įeina į vieną gramą:

  • 25 pipirų žirneliai;
  • 10 vnt. lauro lapelių;
  • 18 gvazdikėlių galvučių.

Iš pradžių jūs naudositės duomenimis, išvardintais aukščiau, bet po to pamatysite, kad viską žinote mintinai.

3

Dar viena kategorija žmonių, kuriems pastoviai reikia orientuotis pagal maisto produktų svėrimą „iš akies“ – tai lieknėjantys. Jiems bus naudinga sekanti informacija:

Viename arbatiniame šaukštelyje yra:

  • Avižinių kruopų – 6 g,
  • Grikių, sojos kruopų – 8 g,
  • Kondensuoto pieno – 12 g,
  • Sviesto – 15 g,
  • Grietinės – 10 g,
  • Grietinėlės – 5 g,
  • Medaus – 20 g,
  • Uogienės – 17 g.

Viename valgomajame šaukšte:

  • Avižų – 12 g,
  • Grikių, sojos kruopų – 25 g,
  • Kondensuoto pieno – 30 g,
  • Sviesto – 35 g,
  • Grietinės – 25 g,
  • Grietinėlės – 14 g,
  • Medaus – 50 g,
  • Uogienės – 50 g.
4

Daržovėms ir vaisiams, kurie daugumoje, mažai kaloringi, užtenka apytikriai žinoti vieneto svorį:

  • Bulvė – 75 – 100 g,
  • Burokėlis – 100 150 g,
  • Morka – 75 – 100 g,
  • Pomidoras – 80 – 100 g,
  • Agurkas – 50 – 100 g,
  • Obuolys – 100 – 150 g,
  • Bananas – 200 – 250 g,
  • Svarainis – 150 – 200 g.
5

Na, o jeigu leidote sau atsipalaiduoti ir pasmaguriauti saldumynais, svarbu nenusimušti nuo suvalgytų saldumynų apyskaitos; todėl turėkite omeny, kad:

  • Vienas „Gaidelis“ sausainis – 10 g,
  • Vienas pyragaitis – 30 g,
  • Dvigubas zefyras – 42 g,
  • Vienas marmeladinis saldainis – 20 g.
6

Kai perkate saldumynus pakuotėje, ant kurios nurodytas svoris Neto, vieneto svoris apskaičiuojamas pagal aritmetinio vidurkio formulę: bendras svoris dalijamas iš vienetų ir gauname vieno saldainio, sausainio ar kitokio produkto, svorį.








  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Panašūs straipsniai

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *