Naudingi ir paprasti patarimai

Kaip išsirinkti garų surinktuvą

Mūsų uoslė yra glaudžiai susijusi su emocijomis. O emocijos – su gera nuotaika, taigi ir su sveikata. Štai kodėl virtuvės oras yra toks svarbus. Atsiradus elektriniams gartraukiams, tuo rūpintis tapo daug paprasčiau.

Ištraukiantis orą ar recirkuliacinis?

Pagal veikimo principą visi gartraukai skirstomi į orą ištraukiančius ir recirkuliacinius.

Pirmieji turi vamzdį, per kurį oras išleidžiamas į ventiliacijos angą, bendrąją ventiliacijos sistemą.

Recirkuliacinis gartraukis įsiurbia orą vidun įmontuoto ventiliatoriaus pagalba, tada įmontuoti filtrai jį išvalo ir grąžina į patalpą. Tokius gartraukius pageidautina įrengti virtuvėse, kurias sunku vėdinti (nėra natūralios ventiliacijos arba ji menkai veikia).

Gartraukių tipai

Pakabinami gartraukai yra populiariausi. Jie montuojami į sieną virš viryklės. Nebrangūs, neįnoringi ir efektyviai veikiantys, paprasti ir kompaktiški.

Įmontuojami gartraukiai yra montuojami į pakabinamą spintelę, virš viryklės. Kai kuriuose modeliuose būna ištraukiami skydeliai, kurie yra naudojami gaminant maistą.

Montuojami į lubas arba „saloje“ gartraukiai yra mažiau paklausūs. Jie tvirtinami prie lubų ir paprastai būna gana galingi, atsižvelgiant į atstumą tarp viryklės ir sienos. Puikiai tinka studijos tipo butui arba didelei virtuvei.

Stalviršio gartraukiai montuojami stalviršyje prie kaitlentės. Gali būti keturi ventiliatorių, kurių galia reguliuojama, išdėstymo variantai. Montuojami atviro planavimo virtuvėse ir virtuvėse-salose.

Paslepiami stalviršio gartraukiai montuojami stalviršyje, ištraukiami gaminant, baigus darbą lengvai sustumiami į vidų. Gaminami iš nerūdijančio plieno.

Renkamės gartraukį

Kaip išsirinkti garų surinktuvą
Kaip išsirinkti gartraukį

Išsirinkime dydį

Gartraukį reikia rinktis tokio paties dydžio ar didesnį už viryklę ar kaitlentę. Priminsime, kad standartinis gartraukio plotis yra 60, 90 ir 120 cm. Gartraukis montuojamas tarp pakabinamų spintelių arba vienos iš jų viduje. Todėl pasirinkdami gartraukio dydį atsižvelkite į pakabinamų virtuvės baldų matmenis. Jei mėgstate gaminti, tada 6o cm pločio viryklei galite pirkti ir 90 cm pločio gartraukį. Paprastai gartraukis montuojamas 70 cm aukštyje virš viryklės.

Renkamės galią

Pirmiausia reikia apskaičiuoti, kokio gartraukio traukos pajėgumo mums reikia. Jis matuojamas m3/val: kiek kubinių metrų oro veikiantis gartraukis „sunaudoja“ per valandą.

Pagal higienos normas patalpose, kuriuose ruošiame maistą, reikėtų atnaujinti orą ne rečiau kaip 12 kartų per valandą. Apskaičiuojant reikiamą gartraukio galią reikia atsižvelgti į patalpos plotą ir aukštį. Padauginkime šiuos parametrus. Prie virtuvės tūrio, padidinto 12 kartų, pridedame dar 15%, kad būtume užtikrinti dėl gartraukio pajėgumo. Jei ortakis turi posūkius, turėkite omenyje, kad kiekvienas posūkis  efektyvumą sumažina apie 10%. Jei yra keli posūkiai – skaičiuodami būtinai į tai atsižvelkite.

Ieškome tyliausio

Tylus veikimas priklauso nuo į gartraukį įmontuoto variklio. Nuo jo priklauso našumas ir efektyvumas, t.y. tam tikra prasme, variklis yra „širdis“, traukos aparato pagrindas. Gerai, jei jį ir gartraukį pagamino ta pati įmonė. Tada nekils jokių problemų dėl variklio pakeitimo.

Papildomos funkcijos

Kai kurie modeliai turi papildomas funkcijas. Tai gali būti dūmų detektorius, leidžiantis gartraukiui įsijungti automatiškai, įjungimo-išjungimo laikmatis, filtro keitimo indikatorius, nuotolinio valdymo pultas. Patys turite spręsti, kiek šios funkcijos jums yra svarbios.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Top