Būtina dieta sergant kepenų liga


Šiuolaikinio gyvenimo ritmas, neigiama įvairių faktorių įtaka dažnai priveda žmogų prie sveikatos sutrikimų ir kepenų susirgimų. Sergant kepenų ligomis – būtinas gydymo metodas yra dieta, kurios dėka galima normalizuoti organo būklę ir pagreitinti jo būseną.
Reikėtų pažymėti, kad kepenys yra vienas pilvo ertmės iš organų, kuris tiesiogiai dalyvauja ne virškinimo procese, bet ir organizmo medžiagų bei kraujo apykaitos procese. Taip pat prisideda prie kenksmingų toksinų šalinimo, kurie į vidų patenka su maistu, oru, vandeniu ir t.t.

Būtina dieta sergant kepenų liga
Vaisiai valo kepenis

Organizuojant teisingą paciento mitybą, pagrindinė užduotis yra normalių sąlygų parūpinimas sergančio organo funkcionavimui. Visų pirmą reikėtų atminti, kad dieta sergant kepenų ligomis, turi būti parinkta specialisto, priklausomai nuo susirgimo sunkumo, formos ir tipo. Tokia dieta turi suteikti tausojantį poveikį vidaus, virškinimo organų gleivinei ir padėti atstatyti prarastą kepenų funkciją. Pavyzdžiui, dieta, sergant ūmios formos liga, užtikrina maksimaliai griežtas menių, norint išvengti komplikacijų. Lėtinės susirgimų formos leidžia į daug laisvesnę mitybą.

Kaip taisyklė, sergant kepenų liga – tai tam tikri termiškai maisto apdorojimo būdai. Pagrindiniai yra virimas, troškinimas ir gaminimas garuose. Tai grindžiama tuo, kad sergant kepenų ir virškinamojo trakto ligomis yra griežtai draudžiami kepti, riebūs patiekalai, kurie dirgina gleivinę ir sieneles. Sudirginimas priveda prie skausmo sustiprėjimo ir spazminių priepuolių padažnėjimą, kurie gali baigtis mirtimi.

Dieta, esant kepenų skausmams, siekiama sumažinti krūvį pažeistam organui, kurį gali sukelti vairios cheminės medžiagos. Nežiūrint į tai, organizmas turi gauti pakankamą kiekį vitaminų ir mikroelementų, kurie yra būtini kitų žmogaus sistemų funkcionavimui. Kaip yra žinoma, stalas Nr. 5 parodo, kad yra sumažintas produktų kiekis pagamintas aliejuje ant ugnies, cholesterolio, azoto rūgščių ir t.t. pagrindu.

Taip pat nerekomenduojama piktnaudžiauti šaltais ir gazuotais gėrimais, alkoholiu, šokoladu, kava, aštriais pagardais ir prieskoniais, nes jie žymiai pablogina paciento sveikatą. Norint, kad organizmas ne visiškai prarastų riebalų šaltinį, dieta, esant kepenų skausmui, apima patiekalus, pagamintus pridedant augalinius aliejus (pavyzdžiui, linų sėmenų, alyvuogių, sojų, kukurūzų ir kitus aliejus).

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į valgymų dažnumą. Optimaliausias variantas yra nedidelių porcijų valgymas praėjus neilgam laiko tarpui. Vidutinis valgymų skaičius sudaro ne mažiau kaip penkis kartus per parą. Į organizmą patenkantis skystis gali būti, pavyzdžiui, kompotas iš džiovintų vaisių arba žolelių arbata, nes jie pasižymi tulžį varančiu poveikiu. Pavyzdžiui, ramunėlių, erškėtuogių, šlamučio, cikorijos šaknies arba kiaulpienės nuovirai. Taip pat rekomenduojama vartoti natūralias daržovių ir vaisių sultis, kurios papildo vitaminų atsargas ir teigiamai veikia kepenis. Išimtimi galima laikyti pomidorų sultis, todėl, kad jų didelis kiekis sukelia nemalonius ir netgi skausmingus pojūčius pilve.

Net ir esant nepagydomoms kepenų ligoms (pavyzdžiui, cirozė) laikantis specialiai parinktos dietos, galima gyventi aktyvų ir pilnavertį gyvenimo būdą, dalinai atstatytų funkcijų dėka. Žinoma, dieta – tai tik papildomas gydymo metodas. Pagrindinis gydymas yra medikamentinės priemonės ( gydomųjų preparatų vartojimas, fizioterapijos procedūros, terapija ir kitos).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Panašūs straipsniai

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *