Alyvuogių aliejaus. Kaip išsirinkti ir kepti


Alyvuogių aliejus, praktiškai, jau „apsigyveno“ kiekvienoje virtuvėje. Bet daugelis gaspadinių naudojasi juo vis dar su atsargumu. Mes nusprendėme paskirti šią temą klausimams, kurie dažniausiai iškyla, naudojant alyvuogių aliejų įprastoje virtuvėje, namuose.
Kokios rūšies aliejus pats geriausias?
Virgin – aliejus, gautas mechaninio spaudimo metodu iš rinktinių alyvuogių. Tai absoliučiai natūralus produktas, tuo pačiu – geriausias. Jį naudoja gaminant salotas, juo apipurškiami antrieji patiekalai ir sumuštiniai.
Extra virgin – geriausias virgin kategorijos aliejus. Tai pirmo spaudimo aliejus, išspaustas 27 laipsnių temperatūroje.
Extra virgin DOP arba IGP – tai markiruotas alyvuogių aliejus, kuris gaunamas iš atatinkamų regionų.
Virgin olive arba Olio di oliva vergine – šalto spaudimo aliejus, išspaustas iš žemesnės kokybės alyvuogių.

Alyvuogių aliejaus. Kaip išsirinkti ir kepti

Alyvuogių aliejaus

Refinado – rafinuotas alyvuogių aliejus. Gerinant skonines savybes, buvo apdirbtas pramoniniu būdu. Jis gali būti vartojamas maisto gaminimui – kepti ant jo.
Pure olive arba Olive oil – rafinuoto ir natūralaus aliejų mišinys.
Pomace olive oil – antro spaudimo aliejus. Jį išspaudžia iš išspaudų ir sumaišo su nedideliu kiekiu pirmojo spaudimo aliejumi.
Lampante olive oil (lempinis aliejus) – alyvuogių aliejus, neskirtas maisto pramonei. Naudojamas išskirtinai pramonėje, technikoje.

Kaip laikyti alyvuogių aliejų?
Tamsioje, vėsioje vietoje. Laokomas šaldytuve, aliejus tirštėja ir iškrenta nuosėdos. Minusinės temperatūros skoninių savybių nekeičia; grėsmė tik tame, kad jis lengvai pritraukia kitų produktų kvapų.

Kokios spalvos turi būti kokybiškas alyvuogių aliejus?

Alyvuogių aliejus gali būti įvairių geltonų ir žalsvų atspalvių. Tačiau negalima sakyti, kad žalias geresnis už geltoną ar atvirkščiai. Skoninėms savybėms atspalviai neturi jokios reikšmės.

Kokioje šalyje spaudžia patį skaniausią alyvuogių aliejų?

Alyvuogių aliejų gamina daugelyje valstybių; daugiausia – Ispanijoje. Kiekviena šalis – gamintoja turi savitas įpatybes. Pavyzdžiui, Tunise gamina skanesnį aliejų, negu Ispanijoje ar Italijoje. Bet geriausią šalį įvardinti yra ganėtinai sudėtinga. Alyvuogių aliejus visur skanus, nors skoniai atskirų valstybių pagamintų aliejų skiriasi. O antra vertus – dėl skonio nesiginčijama.

Ar galima ant alyvuogių aliejaus gaminti maistą?

Galima. Rafinuoto alyvuogių aliejaus užsidegimo temperatūra – 240 laipsnių. Taigi – ant jo laisvai galima kepti. Nerafinuotas – užsidega prie 170 – 180 laipsnių. Jį galima naudoti kepiniams orkaitėje, ruošti patiekalus multiviryklėse.










  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Panašūs straipsniai

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *